08-11-2020 | Nieuws

Opening Wij-bos: hoe kleurrijk groen is.

Op Groene Vrijdag, de jaarlijks terugkerende dag dat Nijmegen groener en mooier wordt gemaakt, werd het Wij-bos geopend.

 

We realiseren het Wij-bos samen met Bureau Wijland en Netwerk Kleurrijk Groen, op 5.000 m2 van ons voedselbos.
Bomen die vredig en in harmonie naast en bij elkaar in een bos staan, versterken elkaar en komen zo tot een grotere veerkracht en een grotere oogst. Een samenleving waarin groepen met verschillende culturele achtergronden wonen kan een voorbeeld nemen aan zo’n bos.

Er worden zowel inheemse als uitheemse bomen geplant en iedere boom in het Wij-bos krijgt een naam of aanduiding die verwijst naar het land of gebied waar diverse burgers in de samenleving vandaan komen.

 

Harriët Tiemens, wethouder voor o.a. duurzaamheid in Nijmegen, opende op 6 november het Wij-bos door samen met Qader Shafiq de eerste boom in de grond te steken. Daarna werden in estafette nog vier bomen geplant door René Waas, wethouder in Heumen, Henk Moeniralem, Marlou Merkus, Gwenda Pelupessy en Wim Hompe van Bureau Wijland Kleurrijk Groen en natuurlijk door Paul en Mireille (Voedselbos Werelds). Malika Cieremans van Circle Ecology volgde het planten van dichtbij en zag hoe de mispel, peer, appel, perzik, pruim, walnoot en amandel als eerste bomen het Wij-bos sieren.


We hadden ons een opening voorgesteld in het bijzijn van veel belangstellenden. Door de coronamaatregelen konden er maar een beperkt aantal mensen bij zijn. Gelukkig was de zon wel volop aanwezig en werd het toch een feestelijke gebeurtenis.
Reporters van Vroege Vogels waren er wel en binnenkort (waarschijnlijk 15 november) is hun verslag via het radioprogramma te beluisteren.

 

Op het Wij-bos komt te zijner tijd een monument ter herdenking van degenen die noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten en in Nederland een nieuwe thuisbasis hebben gevonden. Jaarlijks vindt er een lezing plaats die in het teken staat van diversiteit, sociale inclusie of duurzaamheid. Verder zijn er plannen om in de toekomst op het terrein natuureducatieve activiteiten te organiseren voor verschillende groepen.