Er was eens een meneer die in de jaren ’90 op de vlucht was voor het regime in zijn vaderland. Die meneer, Qader Shafiq, zette in Nijmegen zijn moeilijke verdrietige ervaringen om in gepassioneerde inzet voor een inclusieve en duurzame wereld en werd daarmee Nijmegenaar van het jaar 2019.
Het verhaal van Qader is echter geen sprookje en eindigt ook nog lang niet gelukkig: Hij blijft energiek acties op touw zetten en aandacht organiseren voor een betere wereld voor iedereen.
Omdat het nodig is.
Het Wij-bos op ons voedselbos is een van de initiatieven van Bureau Wijland waar Qader Shafiq directeur van is.
Op dit bos waar ontmoeting centraal staat, krijgt iedere boom een naam of aanduiding die verwijst naar het land of gebied waar diverse burgers in de samenleving vandaan komen en komt er een monument ter herdenking van degenen die noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten en in Nederland een nieuwe thuisbasis hebben gevonden. Jaarlijks vindt er een lezing plaats die in het teken staat van diversiteit, sociale inclusie of duurzaamheid. Ook zijn er plannen om in de toekomst op het terrein natuureducatieve activiteiten te organiseren voor verschillende groepen. Natuur en samenleving hebben veel gemeen en er valt er voor ons mensen nog veel te leren van de natuur.
De gemeente Nijmegen is met Bureau Wijland één van de drie genomineerden voor de jaarlijkse Transformative Action Award.
Deze Europese prijs ‘erkent lopende of afgeronde transformatieve acties die de implementatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de klimaatovereenkomst van Parijs versnellen, naast het leiden van de sociaal-culturele, sociaal-economische en technologische transformatie van samenlevingen.’
Op 23 november weten we of de Transformative Action Award voor ‘ons’ is.